Självkörande buss kommer till Helsingborg

Mellan 16 och 20 september rullar en självkörande minibuss på Terminalgatan i Helsingborg. Alla som vill kan gratis åka med bussen mellan Knutpunkten och Campus.

Den förarlösa bussen är unik i sitt slag i Sverige. Bara en gång tidigare har bussen varit ute och kört i stadsmiljö, då i Kista. Nu tas den till Helsingborg som ett exempel på en utveckling som många menar är nära förestående.

– Att få se och prova på att åka med den här bussen på Helsingborgs gator blir som att förflytta sig till framtiden för en stund. Det blir ett sätt att ge helsingborgarna en förstahandsupplevelse av denna typ av avancerad teknologi säger Angelica Nilsson, chef för enheten för infrastrukturplanering.

Bussen har plats för tolv passagerare, sex stående och sex sittande. En

enkel resa mellan Knutpunkten och Campus tar drygt minut. Stationerna är bemannade med personal från Helsingborgs stad och ansvariga för själva bussen.

När?

Lördag och söndag 16-17 september

10.00 – 13.00 Minibussen kan bokas
13:00 – 18:00 Behöver ej förbokas, vem som helst kan åka

Måndag till onsdag 18-20 september

10:00 – 12:00 Minibussen kan bokas
12.00 – 13.00 Behöver ej förbokas, vem som helst kan åka

13.00 – 17.00 Minibussen kan bokas
17.00 – 18.00 Behöver ej förbokas, vem som helst kan åka

Var?

Terminalgatan mellan Knutpunktens södra uppgång och Campus Helsingborg. Ingen föranmälan krävs.

Var ser man vem som har bokat minibussen?

Det gör man via https://boka.se/trendomvarldhelsingborg

Hur kan man själv boka minibussen?

Det gör man via https://boka.se/trendomvarldhelsingborg. Men för att få behörighet som bokare måste man först maila kristin.magnusson@helsingborg.se

För mer information kontakta projektledare Kristin Magnusson, 072-974 77 94

Så här ser det ut i kommunens olika delar – nya områdesbeskrivningar klara!

Visste du att kvinnorna på landsbygden norr om Helsingborg i genomsnitt blir 8,5 år äldre  än männen som bor på Söder? Eller att de som bor på Olympia och Slottshöjden tjänar under genomsnittet för alla helsingborgare? Detta och väldigt mycket mer finns att läsa i de uppdaterade områdesbeskrivningarna.

Områdesbeskrivningarna är tio stycken och ingår planeringsförutsättningarna för 2018. De innehåller mängder av information om områdenas befolkning, hur gamla de är, hur mycket de tjänar, hur de pendlar till jobbet och vart de flyttar. Men vi kan också läsa om hur långt folk har till en busshållplats och hur stora deras bostäder är – och när de byggdes.

Här är områdesbeskrivningarna.

Ny projektledare

Projektledare

Peter Gustafsson

Sedan årsskiftet är Peter Karlin, samhällsanalytiker på avdelningen för strategisk samhällsutveckling, projektledare för arbetet med trend- och omvärldsanalysen.

– Det ska bli spännande och roligt att ta en ny och större roll. Jag har i tre år varit en del av arbetsgruppen men när tidigare projektledare Göran Svensson fick en ny tjänst på kulturförvaltningen fick jag ta över.

Just nu pågår arbetet med att sätta samman en projektorganisation och planera året.

– Vi vill göra det ännu enklare och roligare att använda trend- och omvärldsanalysen i verksamhetsplaneringen inför 2018. Dessutom planerar vi redan nu för framtagandet av nästa analys – den som ska användas i verksamhetsplaneringen inför 2019.

Peter når du på peter.karlin@helsingborg.se eller 042-106317.

2016 års trend- och omvärldsanalys lanserad

Martin Rask berättade om medarbetardrivet innovationsarbete på arbetsplatsen 13 december 2016.

Martin Kruse berättade om medarbetardrivet innovationsarbete på arbetsplatsen 13 december 2016.


Planeringsunderlaget för stadens verksamheter 2018, alltså trend- och omvärldsanalysen som gäller över 2017, är nu lanserad. Det skedde den 13 december i Atriet på Dunkers kulturhus där det bjöds på klokt prat om innovationsarbete – i dubbel bemärkelse – samt världspremiär för stadens visionslåt We are the Visionaries live. 

Den femte trend- och omvärldsanalysen lanserades tillsammans med ett i övrigt gediget program. Det fullsatta Atriet på Dunkers kulturhus bjöds bland annat på:
* Information om Innovationsdagarna i Helsingborg den 1-2 juni genom Linda Fastén
* Vi fick höra Martin Kruse från Copenhagen Institute for Future Studies (CIFS) berätta om medarbetardrivet innovationsarbete inom kommunen/näringslivet
* Dessutom presenterades då även den senaste trend- och omvärldsanalysen genom projektledare Göran Svensson med projektgrupp genom Henrik Persson och Peter Gustafsson.

Vi fick även bekanta oss med den nya projektgruppen för det fortsatta arbetet. I vart fall den ledande trojkan, hur den framtida projektgruppen kommer att se ut är inte riktigt spikat i dagsläget. Ny projektledare, efter avgående projektledaren Göran Svensson, blir i vart fall samhällsanalytiker Peter Gustafsson inom Stadsledningsförvaltningen. Till sin hjälp i arbetet får han samhällsanalytiker Henrik Persson, som ansvarar för analysdelen i trend- och omvärldsanalysen samt Kristin Magnusson som blir projektkoordinator i projektgruppen. Alla tre kommer från samma avdelning, Strategisk samhällsutveckling,

– Vi vet inte ännu hur vi ska lägga upp det fortsatta arbetet och vilka eventuella omgörningar som kommer att ske men vi kommer att hålla alla informerade fortlöpande och så fort vi har en plan, säger nytillträdda projektledaren Peter Gustafsson.

Som en extra bonus på lanseringen spelades visionslåten We are the Visionaries live för allra första gången. Abduljabbar Alsuhili, stadens första kulturella Fristadsgäst, stod för sången och hade även översatt verserna till arabiska. Kompmusiker och kör stod Micke Hagström och Göran Svensson för.

Här kan du ta del av låten och programmet i övrigt. (Tyvärr strulade ljudet på sändnings-Ipaden efter några minuter in i programmet så föreläsningen av Martin Kruse är tyvärr ingen munter historia att ta del av, red anm.)

We are the visionaries

Micke Hagström, Abduljabbar Alsuhili och projektledaren Göran Svensson framförde Helsingborgs stads visionslåt We Are the Visionaries på lanseringen av 2016 års trend- och omvärldsanalys den 13 december 2016.

Micke Hagström, Abduljabbar Alsuhili och projektledaren Göran Svensson framförde Helsingborgs stads visionslåt We Are the Visionaries på lanseringen av 2016 års trend- och omvärldsanalys den 13 december 2016.


Om Trend- och omvärldsanalysen 2016

2016 års trend- och omvärldsanalys är ett planeringsunderlag för 2018 för hela koncernen Helsingborgs stad, alltså för samtliga verksamheter bland alla förvaltningar och bolag. Men givetvis kan även det lokala och regionala näringslivet samt övriga aktörer dra nytta av innehållet i analysen!

Vi strävar – enligt visionen Helsingborg 2035 – att Helsingborg, vid detta årtal, ska vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något!

Den femte trend- och omvärldsanalysen lanseras 13/12 2016 med klokskap och rockmusik!

We Are the Visionaries Göran Svensson, Abduljabbar Alsuhili (AJ) and Micke Hagström
We Are the Visionaries: Göran Svensson, Abduljabbar Alsuhili (AJ) and Micke Hagström.

Den 13 december 2016, är en stor dag, då lanseras den femte trend- och omvärldsanalysen i ordningen sedan den allra första kom ut i Helsingborg 2012.

Vi släpper den femte trend- och omvärldsanalysen med ett gediget program:
* Du får information om Innovationsdagarna i Helsingborg den 1-2 juni genom Linda Fastén (kl.11.40-11.45)
* Du får höra Martin Kruse från Copenhagen Institute for Future Studies (CIFS) berätta om medarbetardrivet innovationsarbete inom kommunen/näringslivet. (kl.12-13)
* Du får information om den senaste trend- och omvärldsanalysen genom projektledare Göran Svensson med projektgrupp (kl.11.45-12.00)
Utöver all denna klokskap även:
* Julgröt och designade pepparkakor, och:
* Vi får höra visionslåten We are the Visionaries live för allra första gången med Abduljabbar Alsuhili, stadens första kulturella Fristadsgäst, på sång, Micke Hagström på elgitarr och projektledaren Göran Svensson på Mandolin, keyboard och körsång (kl.11.35-11.40)

Till mer information och anmälan: Lansering Trend- och omvärldsanalys 2016 – planeringsunderlag 2018 13/12-16

Årets trend- och omvärldsanalys är ett planeringsunderlag inför 2018 års nulägesanalysarbete och verksamhetsplanering för hela koncernen Helsingborgs stad, alltså för samtliga verksamheter bland alla förvaltningar och bolag. Men givetvis kan även det lokala och regionala näringslivet samt övriga aktörer dra nytta av innehållet i analysen!

Vi strävar – enligt visionen Helsingborg 2035 – att Helsingborg, vid detta årtal, ska vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något!

We Are the Visionaries!

Givetvis streamas detta unika tillfälle live and direct via Helsingborgs stads Bambuserkanal!