Stadens utmaningar flyttar in på trend- och omvärldsanalysen

Detta innehåll är äldre än 30 dagar.

Ansvaret för att formulera underlaget till Helsingborgs utmaningar har från och med 2022 lagts över till trend- och omvärldsanalysen. Syftet är att tydliggöra kopplingen till de omvärldsförändringar som påverkar stadens invånare, brukare och näringsliv direkt. Utmaningarna ska utgå från dem vi finns till för så att vi kan lösa problem för dem. Det innebär att mer interna eller organisatoriska utmaningar bara omfattas om det har en tydlig påverkan på möjligheten att lösa problemen för dem vi finns till för.

I samband med att utmaningarna flyttar in på trend- och omvärldsanalysen har de fått en grundlig genomgång och uppdatering. För att utmaningarna ska kunna uppfylla sitt syfte behöver de så långt som möjligt handla om helhetens utmaningar. De ska kunna användas brett i staden för att dels hjälpa politiker att fatta beslut och rikta sina insatser mot det som är viktigt, och dels för att hjälpa förvaltningar och bolag att utföra detta med hjälp av innovation och verksamhetsutveckling. Det är med andra ord inte utmaningarna i sig som är viktiga utan det som vi i slutändan beslutar och gör för dem vi finns till för.

De identifierade utmaningarna kommer inte att kunna täcka in eller beskriva alla de utmaningar våra olika verksamheter står inför. Det innebär att enskilda verksamheter kommer att ha utmaningar som har stor betydelse för deras uppdrag men som bara berörs indirekt eller kanske inte alls finns med på listan. Därför bör stadens utmaningar uppfattas mer som en hjälp för att kunna se till, och arbeta för helheten än som styrande. Samtidigt finns en indirekt koppling till stadens styrning genom att utmaningarna formulerats så att stadens fyra politiska inriktningar och vision så långt som möjligt genomsyrar beskrivningen av dem.

Förändringar och nyheter

Syftet med de förändringar som vi har gjort har varit att förstärka fokus på att utmaningarna ska kunna användas för att se och förstå problemen för dem vi finns till för. Målet har varit att de alla ska ha väsentlig betydelse för staden som helhet och dess framtid på både kort och lång sikt.

En del av arbetet har därför varit att tydliggöra vad som är mål och medel i de liggande utmaningar som fortsatt bedöms vara relevanta. Förslag på nya utmaningar har tagits fram i de fall utvecklingen i omvärlden motiverar det. Många av utmaningarna hakar i varandra på olika sätt och är egentligen facetter på en större helhet. Därför har vi även lagt kraft på att stärka den röda tråden genom att sortera dem i en ny ordning. Vidare har vi begränsat antalet något från 17 till 15 stycken för att göra det lättare att överblicka utmaningarna. Förändringarna innebär att fem gamla utmaningar har strukits eller lagts in under kvarvarande, samt att förslag på tre nya har tillkommit.

Utmaningarna fortsätter vara en viktig del av stadens innovationsarbete och de har fortfarande en plats på innovationsdatabasen. För att underlätta förändringen har innovationsinitiativ som berörs överförts till närmast relevanta utmaning. Dessutom har flera liggande utmaningar fått en ny eller delvis förändrad titel. Förutom detta har förslag på förändrade eller nya beskrivningar och frågeställningar tagits fram för ett flertal utmaningar.

Lämna en kommentar