Här kan du med hjälp av filterna nedan bygga ihop din egen rapport och sedan exportera som PDF.
Klicka på skriv ut, eller skapa min PDF (längst ner på sidan för att skapa filen).
En smart, hållbar och omtänksam stad använder data och digitalisering för att göra det lätt för invånarna att lösa sina problem.
Kommunernas ekonomiska utsikter har förbättrats tack vare en lägre inflation och därmed ett minskat kostnadstryck. Samtidigt ökar omställningstrycket när antalet barn minskar och antalet äldre ökar, och investeringsbehoven förblir höga. Behovet av innovation, effektivisering och smartare arbetssätt är därför fortsatt stort för att säkra välfärdsuppdraget och frigöra resurser för stora samhällsutmaningar. Det handlar också om att stärka förmågan att rekrytera, behålla och vidareutbilda efterfrågad kompetens när konkurrensen om arbetskraften ökar.
Sverige befinner sig idag i ett nytt läge med den lägsta folkökningen på över 20 år. En bidragande orsak är att barnafödandet är på lägre nivåer än tidigare under 2000-talet. Kommuner som tidigare sett höga födelsetal ställs inför en utmaning då behoven av förskola minskar. Samtidigt fortsätter antalet äldre att öka snabbt under de närmaste åren vilket medför ett växande behov inom den kommunala vården och omsorgen. Många av de äldsta drabbas dessutom av ensamhet och psykisk påfrestning, vilket blir ett ökande problem när gruppen växer. En annan utveckling är att antalet som invandrar sjunker och antalet utvandringar ökat vilket innebär att nettoinvandringen befinner sig på låga nivåer, en trend som förutspås påverka befolkningsutvecklingen framåt.
Vi behöver öka den demokratiska processen i stadsutveckling och skapa långsiktiga strukturer för dialog och medverkan.
Dagens unga växer upp i en tid där krig har återvänt till Europa, en negativ klimatutveckling som inte tycks gå att stoppa och en tillvaro där allt större del av livet sker digitalt. Oroligheter i vår omvärld och en ny ekonomisk realitet har dämpat de ungas framtidstro och förändrat deras värderingar jämfört med tidigare generationer. Samtidigt har allt fler sociala interaktioner förskjutits mot den digitala världen med blandade konsekvenser. Även skolans värld har blivit mer beroende av digitala hjälpmedel som ställer andra krav och skapar andra förutsättningar för lärande.
I Helsingborg är tilliten mellan invånarna lägre än i de flesta jämförbara städer, vilket delvis kan förklara varför invånarnas trygghet i det offentliga rummet också i genomsnitt är lägre.
Bedrägerierna riktade mot de offentliga välfärdssystemen ökar och kan ofta kopplas till den organiserade brottsligheten. Helsingborg är inte immun mot utvecklingen.
Kompetensförsörjning är en långsiktig strategisk fråga, både för Helsingborgs stad och för det lokala näringslivet. För att kunna upprätthålla en hög kvalitet på stadens tjänster och möta invånarnas förväntningar behöver stadens verksamheter både kunna tillvarata medarbetarnas förmågor och engagemang samtidigt som framtidens kompetensförsörjning säkras. Inom många branscher är det redan idag svårare att hitta efterfrågad kompetens inom flera yrkesgrupper och arbetsmarknadsprognoser pekar på att detta kommer bli ännu mer utmanande i framtiden. Då blir det större fokus på flexibilitet och en proaktiv hållning till nya arbetssätt för att kunna behålla attraktivitet som arbetsgivare och därmed också konkurrera om arbetskraft.